Skaffa kunskap
Se till att det finns tillräcklig kunskap om arbetsmiljö hos all personal på skolan. Alla behöver inte blir experter, men alla behöver grundläggande förståelse för hur personal och elever påverkas av sin vardagliga arbetsmiljö – till exempel ett bullrigt klassrum.
Bjud in en kunnig person eller utse en grupp som får ta fram förslag på hur ni tillsammans kan lära er mer om arbetsmiljö, till exempel på personaldagar eller APT.
Tips på utbildnings- och inspirationsmaterial:
Analysera och ta fram en handlingsplan
Skolan kan sätta samman en grupp med uppgift att utifrån skyddsronder och andra inspektioner analyser och ta fram förslag på hur arbetsmiljön kan förbättras. Att lyfta frågan hos skolhuvudmannen är ofta avgörande om omfattande eller resurskrävande förbättringar ska genomföras.
Gör eleverna delaktiga i arbetet.
Tips på kunskapsunderlag:
Främja hänsynsfull kultur på skolan
I miljöer som inte är anpassade efter ändamålet är det svårt att arbeta på det sätt som är tänkt, även om personal och elever gör sitt bästa. Sätt som personal och elever beter sig kan också vara en konsekvens av arbetsmiljöns utformning, till exempel att prata högre än normalt i ett rum där ljudet studsar.
Oberoende av de fysiska förutsättningar bör skolkulturen främja hänsynsfullhet och respekt mellan alla som vistas i skolan, till exempel för att få till en bra ljudnivå i klassrummen. Läs mer om hur man främjar trygghet och trivsel.
Beakta arbetsmiljö vid ombyggnation eller nybyggnation
Största möjlighet till att påverka arbetsmiljöns utformning finns ofta i planeringsstadiet. Huvudmannen och rektor bör se till att arbetsmiljöexperter, personal och elever får insyn och möjlighet att påverka.
Lägg upp verksamheten med hänsyn till lokalerna
I den mån verksamheten inte kan bedrivas utomhus eller utanför skolan sätter lokalerna ramarna. Till exempel för hur många elever som kan ingå i en klass/undervisas samtidigt och vilken aktivitet som passar att göra var. Det är inte fördelaktigt att placera en bullrig aktivitet bredvid ett tyst klassrum.
Öka förutsättningarna för att vara ute i dagsljus och fysisk aktivitet
Dagsljus och fysisk aktivitet främjar god sömn och koncentrationsförmåga.
Tips på kunskapsunderlag:
Synliggör ljudnivån
Bulleröra är ett tekniskt hjälpmedel som kan användas för att direkt återkoppla hur högljudnivån är till eleverna. När örat lyser grönt är ljudnivån bra, när det lyser gult är ljudnivån förhöjt och om det lyser rött är ljudnivån för hög.