Om sekretess i skolan

I det offentliga skolväsendet gäller sekretess till skydd för elevernas enskilda förhållanden både inom elevhälsan och inom den särskilt elevstödjande verksamheten i övrigt. För fristående skolor (med enskild huvudman) gäller tystnadsplikt för i princip samma uppgifter som skyddas av sekretessen för offentliga skolor.

Inom elevhälsan gäller stark sekretess för både de medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatserna. Att sekretessen är stark innebär att man presumerar att uppgifterna är känsliga och skyddas av sekretess men att uppgifterna, efter prövning, kan lämnas ut om det står klart att så kan ske utan att den uppgifterna rör eller dennes närstående lider men.

I skolans särskilda elevstödjande verksamhet i övrigt gäller svag sekretess, det vill säga den stödverksamhet som ofta bedrivs av lärare och avser sådant särskilt stöd till enskilda elever som ges utöver det stöd som varje elev ska få inom ramen för den gemensamma undervisningen och sociala samvaron i skolan. Svag sekretess innebär att man utgår från att uppgifterna kan lämnas ut, men att de inte ska lämnas ut om det efter prövning visar sig att någon kan lida men av det. Svag sekretess gäller även i ärenden om tillrättaförande av en elev eller om skiljande av en elev från vidare studier. Skolan och kommunen även kan sekretessbelägga uppgifter som rör enskildas identitet, adress och andra liknande uppgifter vid befarad personförföljelse och andra former av trakasserier.

 

Läs mer i Skolverkets skrift:

Hedersrelaterat våld och förtryck. Skolans ansvar och möjligheter (Skolverket, 2021)